vrijdag 16 juni 2017

Jeroen Windmeijer: Het Pauluslabyrint***



Jeroen Windmeijer: Het Pauluslabyrint***

Uitgeverij HarperCollins schrijft:

Over Paul Windmeijer: De Dan Brown van de Lage Landen en over de inhoud:

Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed.

Als kort daarop universitair docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?

‘Het Pauluslabyrint’ is het tweede boek van Windmeijer, hij schreef ‘De bekentenissen van Petrus’. En die titel had bij mij eigenlijk al een belletje moeten laten rinkelen. De antropoloog Windmeijer vlecht verhalen uit De Bijbel (Petrus, en nu Paulus) samen met een aantal hedendaagse verhaallijnen.

In ‘Het Pauluslabyrint’ is Peter de Haan een van de hoofdpersonen, hij gaat op onderzoek uit nadat er een gangenstelsel is ontdekt en er twee personen verdwijnen. Dat zou een spannend verhaal kunnen zijn, maar eerlijkheidshalve vind ik het thrillergehalte in ‘Het Pauluslabyrint’ niet zo groot. En als het verhaal al spannender werd komt er heel veel uitleg over Paulus en zijn verhalen uit De Bijbel.

Als je in ‘Het Pauluslabyrint’ begint word je meteen overvallen door de wreedheden die in Mérida plaatsvinden in het jaar 72. Het is een opmaat die eigenlijk niet meer terug komt. Nu ik het hoofdstuk opnieuw lees en wederom gruwel van de wreedheden, snap ik de betekenis wel.

Het heeft lang geduurd voor ik in ‘Het Pauluslabyrint’ mijn weg vond. Zoveel verschillende verhaallijnen, zoveel verschillende personen, Bijbelteksten en hij die er niet toe doet (“En zie” zijn de eerste twee woorden van de vele visioenen), transcripties waaronder Corax en Nymphus (de Nederlandse vertaling is Raaf en Bruidegom) aan het begin van een aantal hoofdstukken. Windmeijer roept heel veel vragen op, en er wordt weinig beantwoord, tot op het eind als alles bij elkaar komt. Maar toen had de vermoeidheid al bij mij toegeslagen, murw geslagen door de vele stukken uit de Bijbel en de uitleg, de vele verhaallijnen. Ik veerde wel op met de beschrijving van Leiden, de weg die Peter aflegt door zijn stad.

Persoonlijk houd ik van de combinatie historie en thriller. Maar U leest het, 'Het Pauluslabyrint' heeft mij niet geheel kunnen bekoren. En dat is jammer, want mijn verwachtingen waren hoog gespannen en dat is wellicht ook mijn valkuil geweest. Ik ben een leeservaring rijker en Leiden blijft een intrigerende stad. Hora est.

Auteur: Het Pauluslabyrint
Titel: Jeroen Windmeijer
Genre: Thrillers
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 399

Dank Uitgeverij HarperCollins voor een exemplaar.

Geen opmerkingen: