zondag 14 januari 2018

Lulu Taylor: De sneeuwengel****Lulu Taylor: De sneeuwengel****

Emily Conway heeft alles wat haar hartje begeerd, tenminste zo leek het. Al in het eerste hoofdstuk maak je al kennis met haar problemen. Haar man heeft door duistere investeringen alles verloren, en door wanhoop gedreven rijdt hij na een feestje met haar van de klif. Beiden overleven het, maar voor Emily heeft hij afgedaan. Op het moment dat ze uit haar huis zal worden gezet krijgt ze het bericht dat ze een huis heeft geërfd. En niet alleen een huis, ook een landgoed hoort erbij. Voor Emily de kans om opnieuw te beginnen met haar kinderen, maar ze is zeer nieuwsgierig naar haar weldoenster.

Je keert ook terug naar de aristocratie in de jaren zestig van de 20e eeuw, de jonge Cressida Felbridge wordt voor het nageslacht geportretteerd door de kunstenaar Ralph Few. De twee worden smoorverliefd op elkaar, maar er is een probleem, Ralph is getrouwd.

Moeiteloos verweeft Taylor de levens van twee verschillende, nee drie vrouwen, want de vrouw van Ralph is er ook nog, met elkaar. Al is het in begin wel even nadenken over wie het hoofdstuk gaat. Dat maakt het begin van ‘De sneeuwengel’ verwarrend. Maar zodra je de honderd pagina’s bent gepasseerd ben je verdiept in de levens van deze drie vrouwen. De beschrijvingen van Engeland in de jaren zestig zijn magnifiek en de manier waarop Taylor schrijft, zorgt er voor dat je je waant in Engeland, zowel in het heden als verleden. Dat is vanaf het begin zo, want je ziet de klif waar Emily en haar man van af rijden en je voelt de ontzetting bij haar. Je ziet de ontmoeting van Cressida en Ralph in het huis van Ralph. Maar ook de vader van Cressida is een levensecht persoon. Dat zijn alle personages die Taylor schetst, levensechte mensen.

Naast de prachtige omschrijvingen, de karakterschetsen zijn er spannende ontwikkelingen. Want welke geheimen verbergt het huis, wie is de mysterieuze vrouw die die het huis en landgoed heeft nagelaten aan Emily maar vooral wat heeft de sneeuwengel met dit alles te maken. Heden en verleden worden na die eerste honderd bladzijden moeiteloos met elkaar verbonden. Ik las ‘De sneeuwengel’ in december. Een perfecte tijd voor deze spannende roman, mede door de donkere dagen, maar laat je niet weerhouden door deze opmerking, ‘De sneeuwengel’ kan je in elk jaargetijde lezen.

Auteur: Lulu Taylor
Titel: De sneeuwengel
Genre: Literaire roman
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij
Aantal pagina’s: 411

Met dank aan Uitgeverij De Boekerij voor een exemplaar van ‘De sneeuwengel’.


1 opmerking:

Sherry zei

De sneeuwengel komt op de leeslijst.