zaterdag 24 februari 2018

Robert Bryndza: Het meisje in het ijs***1/2

Robert Bryndza: Het meisje in het ijs***1/2

Ik mocht meedoen met de leesclub rondom dit boek op Thrillzone.nl. Dit zijn mijn antwoorden op gestelde vragen en meteen een bespreking.
 
‘Het meisje in het ijs’ is het ijskoude debuut van Bryndza. Over het plot is nagedacht en de auteur heeft dit goed uitgewerkt. Het einde was onverwacht en verwacht, maar als thrillerlezer brouw je vaak zelf al een einde en houdt rekening met verschillende scenario’s. Sommige zaken zijn een beetje vreemd, maar hersenkronkels horen in thrillers thuis.


Het verhaal boeit, maar Bryndza gebruikt wel heel veel woorden en zinnen om zaken te beschrijven. Met een derde minder aan overpeinzingen en omschrijvingen was het boek een topper geweest. Minder omschrijvingen doen aan verhaallijn en plot totaal geen afbreuk. Bryndza’s schrijfstijl is gemakkelijk leesbaar.
‘Het meisje in het ijs’ is een Engelse thriller, uitgebreide beschrijvingen, een moord en daarna op zoek oftewel op jacht naar de moordenaar. Het verhaal speelt zich af in Engeland, de superklasse is op en top Brits. De rechercheur is een vrouw en dat is verrassend, maar vrouwen spelen steeds vaker een rol in thrillers, zo ook in Engeland.
De schrijfstijl van Bryndza is uitgebreid, waardoor dit wel aan spanning inboet. De muziek die ik hoorde als er een spannende scene was, bleef hangen door de uitweidingen en uitgebreide beschrijvingen. Maar ‘Het meisje in het ijs’ zou zo in Midsomer Murders passen, met Erika Foster en haar team als de detectives.


Uniek is 'Het meisje in het ijs’ niet, maar ‘zeker ook geen twaalf in een dozijn. Het is wat het boek is, een spannende thriller met een moord, en Erika Foster is een stoere dame die achter de moordenaar aangaat, terwijl ze zelf persoonlijk nogal wat te behappen heeft. 
Op de vraag of ‘Het meisje in het ijs’ een hype is, is mijn antwoord dat het is wat de media er van maakt. Door alle communicatie op vele kanalen kan je een boek aanprijzen voordat het uitkomt en daar heel veel om heen borduren. Hype is wat wij er van maken en meegaan, maar persoonlijk doe ik het niet. Als ik nu deze hype vergelijk met het nieuwste, tweede boek van Daniel Cole, met de titel  ‘Marionet’ komt Bryndza er minder goed van af, er zijn geen signeersessies en nu het boek is verschenen hoor en lees je er minder over. Maar dat gezegd hebbende kan er voor een vervolg een prachtige campagne worden opgezet, want Erika Foster (en haar team) heeft/hebben alle kansen gekregen en gepakt. Over hen lezen is prettig en zij is een stoere dame. Ik ben heel benieuwd naar een vervolg.
Kortom, leest U zelf ‘Het meisje in het ijs’, laat u meeslepen op de muziek van Midsomer Murders (denk deze erbij ha) en geniet van een ijskoud debuut dat veelbelovend is.

Met dank aan Thrillzone.nl en Uitgeverij de Boekerij voor een exemplaar.

1 opmerking:

sherry zei

Ik ben zo benieuwd naar dit boek. Ik zag hem al liggen.