zaterdag 1 december 2018

Robert Bryndza: Donker water*****


Robert Bryndza: Donker water*****

Uitgeverij Boekerij schrijft over ‘Donker water’:

Wanneer inspecteur Erika Foster een tip krijgt dat er bewijsmateriaal voor een grote narcoticazaak verstopt ligt in een ongebruikte groeve in een buitenwijk van Londen, gaat ze direct tot een zoekactie over. In de dikke modder worden inderdaad drugs gevonden, maar ook het skelet van een kind. De overblijfselen worden snel geïdentificeerd als de elfjarige Jessica Collins: het vermiste meisje dat zesentwintig jaar geleden overal in het nieuws was.

Om het verband tussen de nieuwe en de oude zaak te vinden, moet Erika dieper graven en meer zien te ontdekken over de uiteengevallen familie Collins en de oude inspecteur die destijds op deze zaak was gezet: een vrouw die nog altijd wordt geplaagd door het trauma van de onopgeloste moord. Al snel realiseert Erika zich dat iemand niet wil dat deze zaak ooit wordt opgelost, en dat die persoon er alles aan doet om te voorkomen dat Erika de waarheid achterhaalt. Is de dader dichter bij dan ze denkt?

Schrikken is als je tot de ontdekking komt dat er een nieuw boek is verschenen van Robert Bryndza maar dat dit niet het tweede deel is met Erika Foster in de hoofdrol maar de derde. ‘Het meisje in het ijs’ is zijn eerste boek en las ik vorig jaar, ik vond het een goed boek. Nu een jaar later las ik het derde deel ‘Donker water’. Het tweede deel ‘De stalker in de nacht’ ligt nog klaar. Toch besloot ik het er op te wagen om dit derde deel te gaan lezen. Dat is erg goed bevallen, ‘Donker water’ is in mijn ogen bijna briljant. 

‘Donker water’ kan prima als stand alone worde gelezen, maar diep in mijn hart is een serie lezen op volgorde toch wel erg fijn. Ik raad U allen ook aan om deze boeken op volgorde te lezen (kerstvakantie?).

De titel en de cover van ‘Donker water’ zeggen het al, er wordt een lichaam van een jong meisje in het water gevonden. Erika Foster is overgeplaatst naar Bromley. Op zoek naar een gedumpte koffer doen zij en haar team de gruwelijke vondst. Als lezer weet je meer over dit lijk dan Foster en haar team. Maar dat doet niets af aan de spanning. Foster zet alles op alles om de waarheid boven tafel te krijgen. Vergeleken met haar optreden in ‘Het meisje in het ijs’ is zij zo anders geworden. Bryndza heeft natuurlijk een twist in petto. Niet alle verhaallijnen komen tot een einde. Hij geeft goede aanwijzingen voor een volgend boek. Hint: in het Engels is zijn 6e boek over Erika Foster al verschenen, dus er liggen nog een aantal zeg maar vele uren leesplezier in het verschiet.

Bryndza schrijft korte, spannende hoofdstukken, hij maakt gebruikt van verschillende perspectieven. Door zijn schrijfwijze (het lijkt wel of hij je voorleest en je persoonlijk toespreekt), blijf je lezen en is de spanning voelbaar. Tijdens het lezen wil je door niets of niemand (behalve kat op schoot)  gestoord worden en wat is het schrikken als de bel gaat. Zo ben je bij het verhaal betrokken. In relatief korte tijd lees je daarom ‘Donker water’ uit en verheug je je op het 4e deel.

Auteur: Robert Bryndza
Titel: Donker water
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 358

Dank Uitgeverij Boekerij voor een exemplaar.

Geen opmerkingen: