dinsdag 28 maart 2017

Daniel Cole: Ragdoll****



Daniel Cole: Ragdoll****

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff schrijft op de achterflap:

Voor liefhebbers van Samuel Bjørk komt nu het ijzingwekkende debuut Ragdoll van Daniel Cole. Laat je meenemen in dit razend spannende verhaal. Maar pas op voor de wolf in schaapskleren…
Een lichaam van zes verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen wordt in het appartement tegenover dat van rechercheur Wolf gevonden. Wie heeft deze gruwelijke lappenpop gecreëerd?
Terwijl Wolf samen met zijn collega’s Baxter en Edmunds achter de identiteiten van de zes slachtoffers probeert te komen, krijgt Wolfs ex-vrouw een lijst toegestuurd met zes namen en de zes data waarop deze mensen zullen worden vermoord. En Wolfs naam staat erop, als laatste. De Lappenpopmoordenaar heeft het vonnis bepaald. Wolf zal sterven op 14 juli. Zullen de rechercheurs Wolfs leven kunnen redden?

Meedoen met een leesclub is erg leuk, samen praten over een boek en ik kan inloggen wanneer het mij het beste uitkomt. Het leesclubboek van maart op Bol.com is ‘Ragdoll’ door Daniel Cole. Ik wilde wel graag weer een thriller lezen, de cover zag er spannend uit, bestelde het boek en las mee.

De schrijfstijl is in het begin wel even wennen, mede omdat er aan een zin een zin wordt gehecht, waarbij weinig komma’s worden gebruikt. Maar het verhaal is interessant en spannend genoeg om door te lezen. De volgende zin is een voorbeeld waar mijn oog bleef hangen: 

Blz. 64 “Ze hadden allemaal uitstekende redenen gehad en de hoofdinspecteur was zich ervan bewust dat zijn drastische maatregelen negatieve, misschien zelfs onherstelbare gevolgen konden hebben voor even belangrijke zaken, maar wat moest hij dan? Hij wenste dat hij en burgemeester Turnble geen oude vrienden waren, een detail waarvan hij zeker wist dat het hem zou blijven achtervolgen, hoewel hij als dat niet zo was geweest precies dezelfde beslissing zou hebben genomen.” 

Er zijn wel veel personages, wie is wie? Het maken van een lijst helpt met lijnen om relaties aan te duiden. Het is interessant om te lezen hoe mensen over dingen denken vanuit verschillende perspectieven. 

Cole vertelde dat hij ‘Ragdoll’ schreef vanuit een filmisch gevoel. Dat gevoel had ik met de overgangen van persoon naar persoon, zo lees je over Wolf, zo over Emily of Andrea. Het was net alsof er een camera stond die constant wisselde. Zo zie je Emily en Andrea tussen de mensen staan, Andrea op de set, Emily thuis. Maar ook van de jonge rechercheur krijg je een beeld. Verschillende beelden trekken aan je voorbij. 

In ‘Ragdoll’ lees je veel zwartgallige humor. Het relativeert en brengt je weer terug naar de werkelijkheid. Humor heb je ook nodig om in de wereld vol geweld, dood, verderf je weg te zoeken en er mee om te gaan, zoals de politie (in de breedste zin van het woord). En in dit boek wordt het leesplezier vergroot.

‘Ragdoll’ is spannend vanaf het begin en Cole houdt deze spanning vast tot het einde. Ik wens U allen veel leesplezier met dit spannende debuut.

(Grappig detail, toen ik googelde op Ragdoll, op zoek naar de originele cover kwam ik uit bij het kattenras ragdoll…, de titel is de Engelse titel gebleven.)

Auteur: Daniel Cole
Titel: Ragdoll
Genre: Thrillers
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina's: 399

Geen opmerkingen: