vrijdag 24 maart 2017

Carla de Jong: De Johansons***Carla de Jong: De Johansons***

Uitgeverij Meulenhoff Boekerij schrijft over 'De Johansons':

Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze de welgestelde, ontwikkelde Johansons, en ze voelt zich meteen thuis bij dit gezin. Ze raakt innig bevriend met Daphne, de dochter, en haar twee broers. Samen worden ze volwassen, maar hun vriendschap, die meer en meer onder druk komt te staan, strandt door een reeks dramatische gebeurtenissen. Dertig jaar later kruisen de paden van de Johansons en Anne elkaar weer. Kunnen ze elkaar vergeven? De Johansons is een familieroman, maar ook een verhaal over volwassen worden, over familiebanden, ontworteling, jeugdillusies en de onvermijdelijke desillusies die het ouder worden met zich meebrengt. Aangrijpend, ontroerend, spannend, en vol geestige scènes: een verhaal dat je met weemoed uitleest omdat de personages stuk voor stuk onder je huid zijn gaan zitten.

Zes hoofdpersonen, twee jaren, 1980 en 2015. Zes mensen ontmoeten elkaar in 1980, Annie raakt bevriend met de twee broers en zus Johansons die rijk zijn en in een villa wonen. Annie die Anne genoemd wil worden schaamt zich een beetje voor haar ouders en broer. Zij voelt zich beter thuis in het rijke gezin. Anne kan zingen ontdekken de broers en zus die al samen een ensemble vormen. Anne wordt de leadzangeres en onder de naam De Johansons treden ze op.

In een wisselend perspectief lees je over deze mensen die je beurtelings meenemen naar 1980 en het nu. Er hangt een ongemakkelijke spanning in deze roman. Is het mevrouw Johanson die Anne maar een vreemd meisje vindt? Of zijn het de jongens Werther en Frederik, twee broers die zo verschillend zijn? Of is het Daphne die ondanks rijkdom en schoonheid onzeker is? Of is het toch Anne die haar ouders te min vindt, en naar meer verlangt?

Je kan er de vinger niet echt op leggen, het is combinatie van alles bij elkaar. Klittende familie, drank, sigaretten, wiet, simpele maar vlotte schrijfstijl, groot lettertype, mooie songteksten, ‘De Johansons’ lijkt er mee doordrenkt. Daardoor ontstaat er een vertroebelende en troebele blik, een blik dat blijft hangen nadat je het boek uitgelezen hebt en je peinst, waarom is geluk moeilijk en zijn mensen niet een beetje blijer?

Mijn favoriete personage in ‘De Johansons’ is meneer Ronald Johanson. Waarom, dat mag U zelf  lezen.

Auteur: Carla de Jong
Titel: De Johansons
Genre: Literaire romans
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij
Aantal pagina’s: 313

Dank Uitgeverij Meulenhoff Boekerij  voor een exemplaar.Geen opmerkingen: