zondag 5 maart 2017

Eva Kelder: Een charismatisch defect*****Eva Kelder: Een charismatisch defect*****

Drie delen, 40 hoofdstukken, 254 bladzijden en drie dagen. Drie dagen werd ik opgenomen in ‘Een charismatisch defect’ door Eva Kelder. Drie dagen lezen over het leven van Anneke die April werd/wordt genoemd en nu heb ik deze roman uit. Met een zucht sloeg ik deze prachtige roman dicht.

Drie dagen las ik over het leven van een vrouw. Zij leeft het leven van een hippie in de jaren zestig en zij is op haar werk als het ware gekaapt door Blake, een zwarte Amerikaan die naar Holland kwam omdat daar het leven ligt. Van hem is zij zwanger als je begint te lezen. Met een wonderlijke schoonheid vertelt Kelder haar verhaal. Anneke alias April kan Blake niet weerstaan. Zij heeft geleerd dat niemand haar goed vindt of ziet staan, en dan komt Blake. Met hem gaat ze naar Amsterdam. Maar April leeft geen gemakkelijk leven.

Kelder weet op een charismatische manier April neer te zetten. Met precisie schetst ze haar leven in een zeer onstuimige tijd vol idealen, drugs, seks en rock en roll. Ze ontleedt het ontstaan van een commune. Kelders schrijfstijl is wisselend, maar altijd doeltreffend. Mooie zinnen worden afgewisseld met rauwe woorden, maar altijd passend bij een situatie. Ze weet mensen te doorgronden en ze laat zien waarom Blake een charismatisch effect heeft op de mensen om hem heen, iedereen beroert hij.

Uitgeverij Meulenhoff geeft met een vlijmscherpe pen de juiste omschrijving:

Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tot elke prijs. Het biedt April een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oer-Hollandse bestaan. Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft algauw een schare volgers. Als de commune een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten?

Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?

'Een charismatisch defect' is een weergaloze roman over de illusie van vrijheid. Eva Kelder fileert wederom met scherpzinnige finesse de kwetsbaarheid van de mens.

De laatste zin wordt werkelijkheid in ‘Een charismatisch defect’, en kan letterlijk worden opgevat.

Waarom geef ik deze roman vijf sterren, het hoogste aantal in elk genre? Dat is een vraag die alleen beantwoord kan worden als U deze roman leest. Ik geef U wel een spoiler mee, drop zal niet altijd even lekker zijn. De mensen over wie U leest zijn niet altijd aardig, een rots in de branding is er wel, maar dat is geheim. Alles ontrafelt zich als U ‘Een charismatisch defect’ leest en U zult een flink aantal uren geboeid zijn en alles in U opnemen. Op het einde slaat U met een zucht deze roman dicht.

Auteur: Eva Kelder
Titel: Een charismatisch defect
Genre: Literatuur en Romans
Uitgeverij: Meulenhoff
Aantal pagina’s: 254

Dank Uitgeverij Meulenhoff voor een exemplaar.Geen opmerkingen: