maandag 29 augustus 2016

Dörte Hansen: Het oude land****Dörte Hansen: Het oude land****

Dit schrijft Uitgever Harper Collins:

Al bijna haar hele leven woont Vera in een oude boerderij nabij Hamburg en toch voelt ze zich er niet thuis. Als kind ontvluchtte ze met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost Pruisen, en ze blijft een vluchteling die nooit echt is aangekomen. Vera erft het grote koude huis, maar het lijkt niet van haar te willen zijn en ze laat het verkommeren. Tot op een dag weer twee vluchtelingen voor de deur staan: Vera's nicht Anne met haar zoontje. Anne is gevlucht uit Hamburg, waar ambitieuze ouders hun kinderen als prijsbokalen door de straten dragen, en waar haar man van een ander houdt. De trotse eenzaamheid van beide vrouwen wordt door het dorp gerespecteerd. En dat Vera en Anne meer gemeen hebben dan ze denken, wordt duidelijk als ze schoorvoetend beginnen met het opknappen van het weerbarstige huis. 'Lievelingsroman van de boekhandel.' - NDR 'Hansens debuutroman werd terecht een bestseller, want het is een ingetogen invoelende roman.' - Die Zeit 'Iedereen herkent wat Hansen zo fijngevoelig beschrijft: een mens op zoek naar zijn plaats in het leven.' - Stern 'Das Dörte-Hansen-Wunder.' – ND.

Vanaf het begin boeien de belevenissen van Vera, Anna en anderen. De gebeurtenissen op de boerderij volgen elkaar op, roddel en achterklap vinden plaats. ‘Het oude land’ is een prettig leesbaar boek. Een aantal verhaallijnen loopt naast elkaar maar er blijft een rustpunt, de boerderij.

“Dit huus is mien un doch niet mien, de no mi kummt, nennt’t ook noch sien” staat op de gevel van de boerderij. De beschrijvingen van de boerderij, natuur en omgeving, de seizoenen,  alles is levensecht en zie je zo voor je. De personages zijn echte mensen. Het is grappig dat niet alles wat er wordt gezegd is vertaald, maar gehandhaafd wordt in het Duitse dialect. Juist dit gebruik van het dialect wordt de sfeer in deze roman versterkt. En voel je nog meer de spanning tussen de hoofdpersonen. Maar vreest niet lezer, er zijn voetnoten.

‘Het oude land’ is een debuut en zorgt voor een aantal prettige leesuren over een paar dagen verdeeld, want je leest met diepe concentratie. De hoofdstukken hebben titels en daar wordt al heel veel mee gezegd. Je laat alles diep tot je doordringen. Het boek is een aanrader voor liefhebbers van literaire romans, voor lezers die van geschiedenis houden, voor lezers die meer over Duitsland willen lezen, maar vooral voor iedereen die van lezen houdt.

‘Het oude land’ door Dörte Hansen verschijnt op 27 september a.s., maar is al te reserveren.

Auteur: Dörte Hansen
Titel: Het oude land
Genre: Literaire romans
Uitgeverij: Harper Collins
Aantal pagina’s: 285

Met dank aan Uitgeverij Harper Collins van wie ik een exemplaar ontving.