vrijdag 9 september 2016

Astrid Harrewijn: Daar heb je vrienden voor*****Astrid Harrewijn: Daar heb je vrienden voor*****

Dit zegt uitgeverij Boekerij:

Een humoristische vriendenroman over de grote keuzes in het leven – en hoe verleidelijk het is om die voor je uit te schuiven

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?
Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Daar ligt het vervolg op ‘Drie vrienden, een huis en een klusjesman’ van Astrid Harrewijn op mijn bureau, nu in een vrolijke blauwe kleur. Stiekem ben ik nu al benieuwd naar het derde deel en welke kleur de cover dan krijgt.

Dat ik nu al naar het vervolg uitkijk komt omdat ik zo genoten heb van begin tot eind van dit boek over Joost. Vanaf het begin kon ik een glimlach niet onderdrukken en deze glimlach werd een schaterlach. Want humoristisch is Harrewijn. Dat bewees ze al met ‘Drie vrienden’. Maar waar ‘Drie vrienden’ wel wat ongeloofwaardig werd, gebeurt dat bij ‘Daar heb je vrienden voor’ niet. De trilogie is nu al volwassen geworden. ‘Daar heb je vrienden voor’ is prettig leesbaar en bijzonder levensecht. Je leest over Joost die saai is, maar droomt van een woeste aantrekkelijkheid. Maar hij is en blijft toch Joost.

Het is fijn om te lezen dat er vanuit het perspectief van een man wordt geschreven die gewoon is en normaal. En ik zou kunnen uitweiden over dit boek, maar dat ga ik niet doen. ‘Daar heb je vrienden voor’ is een roman die je zelf moet ervaren en waar je van geniet, in zon, tijdens regen en sneeuw, kortom een heerlijk boek voor alle seizoenen. Lees het.

Auteur: Astrid Harrewijn
Titel: Daar heb je vrienden voor
Genre: Literaire roman
Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf
Aantal pagina’s: 315


Geen opmerkingen: