Preston Epstep: Het krasse breindieet****
Dit schrijft uitgeverij Maven Publishing:
We worden
tegenwoordig ouder dan ooit. Maar wat is dat waard als we niet onze kwaliteit
van denken kunnen behouden? Goed nieuws: met het juiste dieet kun je je kans op
alzheimer en geheugenverlies verkleinen en je brein langer gezond houden.
Harvard-geneticus en voedingsexpert Preston Estep komt met een baanbrekend
nieuw wetenschappelijk perspectief op eten en het ouder wordende brein. Voor
het prestigieuze Personal Genome Project (PGP) bestudeerde hij de gewoonten en
voedingspatronen van mensen uit verschillende landen en culturen. Wat blijkt:
als je boven de veertig bent, heeft je brein andere behoeften dan toen je
jonger was. Veel populaire diëten en voedingsadviezen zijn afkomstig uit de
sportwereld en zijn bedoeld voor een jonge doelgroep. Esteps onderzoek
resulteert in voedingsadviezen die vaak lijnrecht tegen die populaire diëten
ingaan. In plaats van volkoren, biologisch of rauw voedsel, blijken op latere
leeftijd bijvoorbeeld bewerkte granen juist gezond voor je. En de immens
populaire antioxidanten kun je na je veertigste beter vermijden, vanwege het
hoge ijzergehalte. En het allerleukste: een glas alcohol per dag blijkt nog
steeds uitstekend! In Het krasse breindieet legt Estep uit hoe je je brein na
je veertigste in topconditie houdt en zo de kans op dementie, parkinson en
andere vormen van hersenafbraak verkleint. Daarnaast geeft hij praktische tips
voor het onderhouden van je brein en voegt hij tientallen makkelijke (en
lekkere) recepten toe om je op weg te helpen.
Drie delen, drie samenhangende onderwerpen die je helpen
je brein gezond te houden, maar ook je lijf. Iedereen kan er uit putten wat hij
of zij nodig heeft, jong en oud. Want iedereen wil graag gezond oud worden,
niet alleen je lichaam maar ook je hersenen. En wat te doen als je al ouder
bent?
Het eerste deel heet Mindspan, de basisprincipes, het
tweede deel is genoemd De leiding nemen en het derde deel heet Alles onder
controle met het krasse-breindieet.Mindspan verwijst naar hoelang de geest leeft plus de
totale kwaliteit van de prestaties ervan.
Epstep is van mening (en daarom heeft hij dit boek ook
geschreven) dat dementie op de loer ligt, en we kennen allemaal mensen in onze
omgeving die aan dementie lijden of hebben geleden. Het is hartverscheurend te
zien hoe een mens letterlijk zijn hersenen moet missen, het is onvoorstelbaar
en ook een wrede aandoening. Epstep hoopt door een aantal goede voedingsgewoonten
het proces te vertragen.
Epstep heeft het over dieet, maar dat kun je ook
interpreteren als hij of zij die eet. En wat je eet is van invloed op je
gezondheid en je hersenen. Het zal mensen die dieetboeken lezen niet verbazen
dat ook Epstep een aantal principes hanteert, eet minder vlees en suiker, drink
meer thee en koffie en rode wijn bij het eten, eet meer vis en schelpdieren.
Natuurlijk heeft hij het over goede en minder goede koolhydraten. Maar
opzienbarend is vooral dat je de ijzerinname moet beperken. En dit advies geeft
hij niet zomaar. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan en elke keer
stuitte hij toch op het ijzergehalte dat erg hoog zou zijn.
Behalve dat zijn aanbevelingen over voeding gaan, net als
beweging geeft hij een heel belangrijke tip voor als je ouder bent Doe het kalmer aan. Je wordt wat ouder, en
alles gaat ook langzamer hoe zeer je dat niet toe wilt geven.
In ‘Het krasse-breindieet’ is een aantal recepten opgenomen
en verdeeld over een aantal groepen. Zo zijn daar de recepten voor
Voor-ontbijt, Ontbijt, Salades en voorgerechten en Soep en stoofschotel, Sandwiches
en makkelijke hapjes, Groenten, Rijst, pasta en gerst, Vis, vlees en tofoe,
Desserts, Tussendoortjes, Brood en focaccia en zelfgemaakte basisproducten.
De recepten bevatten niet overdadig veel ingrediënten (heel fijn want ik ben van mening dat dat vaak de moed laat zakken) en ze gemakkelijk uit te voeren. Er zijn recepten voor één (prettig), voor vier en zes personen. Je kan de recepten gemakkelijk verdubbelen, halveren is wat minder gemakkelijk door de het gebruik van olie en azijn. Veel van de recepten zijn gebaseerd op de Aziatische keuken en vooral de Japanse. Maar ze zijn wel versmolten met onze westerse eetgewoonten. Er wordt gebruik gemaakt van normale, gewone producten zoals sla, boerenkool, spinazie, koffie en thee en zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Soep is een hele grote aanrader, want daar kan je gezonde producten in doen.
Epstep heeft met ‘Het krasse breindieet’ een boek
geschreven dat een aanrader is voor iedereen die gezond oud wil worden, voor
lijf en geest.
Auteur: Preston Epstep
Titel: Het krasse breindieet
Genre: Literaire roman
Uitgeverij: Maven Publishing B.V.
Aantal pagina’s: 315
Geen opmerkingen:
Een reactie posten