vrijdag 30 december 2016

Karin Giphart: De gijzelaar****Karin Giphart: De gijzelaar****

Voor Een perfecte dag voor Literatuur op notjustanybook.nl mocht ik ’De gijzelaar’ lezen, geschreven door Karin Giphart. 

Op de ochtend van Eerste Kerstdag krijgt traumatherapeute Jowi een telefoontje van een cliënt (een voormalig vluchteling) die ze heeft verwezen naar een andere therapeut. Hij heeft dringend haar hulp nodig. Jowi aarzelt, ze zit net op dat moment aan het kerstontbijt met haar dochter Julia en de vriendin van Julia. Maar toch gaat ze, naar het AZC in Ter Apel. Ze is toch wel nieuwsgierig en waarom is haar komst zo dringend nodig? 

In ‘De gijzelaar’ speelt Jowi Groenendijk de hoofdrol. Het leven van Jowi is op een punt beland dat dingen niet meer vanzelfsprekend zijn en gaan. Zij is de therapeute die aan de slag gaat met een aantal opdrachten. Als lezer krijg je een beeld van therapeutische sessies. Jowi’s verhaal is een gesprek tussen psychotherapeut en cliënt, alleen is in ‘De gijzelaar’ de therapeut en de cliënt één en dezelfde persoon. Flashbacks vertellen het leven van Jowi tot nu toe.

De stijl van Giphart is kort en bondig. In weinig woorden wordt er veel gezegd. Ze gebruikt veel humor in ‘De gijzelaar’. En dat is plezierig lezen. Zoals de serie Gilmore Girls die een grote bijrol heeft. Jowi vergelijkt haar graag met moeder Lorelai en dochter Julia met Rory.

“Vanaf het moment dat ze naar de serie gingen kijken, werd het hun Bijbel en Disney World ineen. Een blauwdruk in zeven seizoenen. Ze keken en kopieerden.”

Maar na driekwart in ‘De gijzelaar’ te hebben gelezen is er wel een overdaad aan humoristische opmerkingen. Op de momenten als de verhaallijnen ernstig worden is de korte en bondige schrijfstijl meer dan genoeg, zonder dat deze is doorspekt met humoristische anekdotes of verwijzingen. Want Giphart is een zeer begenadigd auteur. Hedendaagse ontwikkelingen en gebeurtenissen (de vluchtelingenproblematiek, persoonlijk leed, tv series, politiek, liefde en relaties) heeft ze in deze roman met elkaar vervlecht in ‘De gijzelaar’ en is zeer actueel. 

Spoileralert:

Het lijkt alsof ik niet veel kan vertellen en in herhaling val in dit blog over ‘De gijzelaar', het nieuwste boek van Karin Giphart. Een reden kan zijn dat het boek maar 205 pagina’s heeft (in de papieren versie). Maar dat is het niet. Alles wat je vertelt en schrijft over het boek is één grote spoiler, want ‘De gijzelaar’ moet je lezen en herlezen hier en daar. De titel alleen al zet je op het verkeerde been. En U lezer die toch de spoiler leest, geniet en huivert als U ‘De gijzelaar’ leest.

Leest u ook wat mijn medebloggers vinden van ‘De gijzelaar’ door Karin Giphart.

http://www.notjustanybook.nl/2016/12/de-gijzelaar-karin-giphart/

Auteur: Karin Giphart
Titel: De gijzelaar
Genre: Literatuur
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 205
Geen opmerkingen: