zaterdag 2 september 2017

Pascal Rijnja: Deze nu***Pascal Rijnja: Deze nu***

Gedane zaken nemen geen keer. Zeggen ze.

Door deze woorden op de cover is ‘Deze nu’ intrigerend en mysterieus. Want wat als je de mogelijkheid krijgt aangeboden om toch de andere keuze te maken dan de keuze die je al had gemaakt? Daar gaat ‘Deze nu’ over en het is een bijzonder en voor mij nieuw gegeven.

Ik lees niet heel veel fantasy, maar heb wel een zwak voor fantasy die echte levens raakt, dat zomaar toch zou kunnen gebeuren hoe onwerkelijk ook. Joelle Charbonneau is een kei daarin, ‘De testtrilogie’ vond ik super, net als van eigen bodem ‘Op de rand van het niets’ door Corinne Duyvis. Realiteit met een twist, daarover lees ik graag, en als fantasy dan gecombineerd wordt met spanning, is het aangenaam en zeer interessant leesvoer.

‘Deze nu’ is spannende fantasy. Het is het eerste deel van een vierluik en meteen het debuut van Rijnja. Het tweede deel ‘Monniken en Piraten' is in voorbereiding. Rijnja noemt het een quattrology en dat is humor, maar het verklaart ook meteen het gebruik van mathematiek in ‘Deze nu’. Uitgebreide beschrijvingen worden gegeven en eerlijkheidshalve vind ik dat jammer. Er is veel uitleg en zinnen worden (in mijn ogen) onnodig lang. Rijnja wil zo graag alles uitleggen, maar voor deze lezer hoeft dat niet. Er mag wel iets te raden over blijven. 

‘Deze nu’ komt door de uitgebreide uitleg traag op gang, daar moet je je wel door heen worstelen. Al is het weer genieten van de woordkeuze die literair is, woorden die je niet zo vaak meer tegen komt. Halverwege komt het verhaal op stoom. Er komt meer spanning die voelbaar is en je begrijpt meer. En dan ineens ben je aan het eind van ‘Deze nu’ en leest dat er meer komt. Meer over Matson en Lois, Thom en de piraterij  deel twee heeft piraten in de titel). De idee is zeer bewonderenswaardig, en wellicht wordt zijn idee nog wel eens werkelijkheid en kan je zomaar keuzes terug draaien……

Dit zegt Uitgeverij Literatum over ‘Deze nu’:

Je kan naar links en je kan naar rechts. Je twijfelt. Je maakt een keuze, een bewuste keuze. Maar je bent de hoek nog niet om en het gaat mis. Echt helemaal mis. En vanaf dat moment is je leven een nachtmerrie. Dan wordt je de mogelijkheid geboden om jouw leven verder te leven alsof je die andere keuze had gemaakt. De betere keuze, die waar je leeft zoals je zou willen. Zou jij die kans pakken? Nieuwsgierige studenten komen erachter dat alles wat je niet hebt gekozen, wel degelijk door jou wordt beleefd. Niet hier en nu, maar in een andere, parallelle nu. Met hulp uit de wetenschap komen ze erachter hoe je in zo'n parallelle nu kan komen. Hoe je van een andere nu, deze nu kan maken. Dat blijft niet onopgemerkt, helemaal niet als blijkt dat dit kan uitgroeien tot het krachtigste wapen denkbaar. Waar de overstap naar een andere nu eerst een spannend en interessant commercieel idee was, wordt het snel de bitterste noodzaak om er door te overleven. Er is maar één nu, zegt men. Deze nu. Maar dat is helemaal niet waar. Je bent je alleen maar bewust van deze.

Auteur: Pascal Rijnja
Titel: Deze nu
Genre: Sciencethriller
Uitgeverij: Uitgeverij Literatum
Aantal pagina’s: 555


Geen opmerkingen: