dinsdag 22 augustus 2017

Don Winslow: Lek****Don Winslow: Lek****

Vandaag komt het ‘Lek’ uit, geschreven door Don Winslow, bij HarperCollins. Hoe gaaf is het als je een boek, een thriller mag lezen voordat het uit komt, ik mocht ‘Lek’ al lezen voor de releasedatum 22 augustus 2017.

Uitgeverij HarperCollins schrijft over ‘Lek’:

Denny Malone werkt niet bij de politie van New York, hij ís de politie en hij ís New York. De straten - en hun bewoners - zijn van hem. Hij is de koning, de alleenheerser. En hij bepaalt wat er gebeurt. Dat hij vaak de grenzen van de wet overschrijdt, spreekt vanzelf: alleen een heilige gelooft dat de orde op een andere manier gehandhaafd kan worden.

Dan wordt hij door de FBI gepakt en blijkt al snel dat ze daar heel anders over de wet denken - het bewijs dat ze tegen hem hebben liegt er niet om. Ze bieden hem een deal waarmee hij gevangenisstraf kan ontlopen. Alleen moet hij dan worden wat hij het meest haat en veracht: een rat, een verrader...

In ‘Lek’ is Denny de hoofdrolspeler, hij heerst over de straten in New York. Maar wat hij doet gaat niet altijd volgens het boekje. Natuurlijk loopt hij tegen de lamp. Samen met de FBI sluit hij een deal. En dan gaat hij doen wat hij nooit had verwacht, hij wordt een rat. 

Wonderlijk, vanaf het begin had ik associaties met Philip Marlowe, de privé detective die Raymond Chandler schiep. De naam Malone lijkt veel op Marlowe, de voornamen zijn wel totaal anders, het is Denny met een e en toch de uitdrukking ruwe bolster, blanke pit, kwam zo overeen. Want Denny wil net als Philip het goede doen, hij wil een veilige omgeving voor iedereen. En New York is nou niet het voorbeeld van een veilige stad. En zij doen het alle twee op hun eigen manier, een manier die niet is zoals het boekje voorschrijft. Aan de grenzen van de wet wordt getornd.

‘Lek’ is een spannende Amerikaanse thriller, vol actie en reactie. Winslow heeft een staccato stijl van schrijven, korte zinnen met veel inhoud. Maar hij laat Denny geen blad voor zijn mond nemen. Winslow legt veel uit, over de bendes, over verschillende organisaties, over de onderwereld. Zo krijg je veel informatie over het leven van een agent in een stad vol criminaliteit. Denny krijgt veel voor zijn kiezen. Drie delen en 49 hoofdstukken, ‘Lek’ is meer dan actie en reactie, het boek is realistisch, huiveringwekkend en er is plaats voor emotie. ‘Lek’ is de verpersoonlijking van het goed en kwaad.

Eén citaat uit ‘Lek’ beschrijft alles: 

“De glimlach van Satan wanneer hij Faust ontmoet.”

‘Lek’ is een thriller die gelezen moet worden, al is het alleen maar om te begrijpen wat mensen doorstaan om veiligheid te garanderen voor een ander. Wij hebben vaak geen benul van wat er gebeurt in de onderwereld, wat er omgaat in het criminele circuit. In onze tijd is veiligheid een belangrijk agendapunt, het treft ons allen en is van alledag. Zoveel verschillende vormen van bedreigingen, kleine misdaden en aanslagen. Er zijn mensen nodig die de moed hebben om onze wereld leefbaar te houden. Lees deze realistische thriller, en laat u mee voeren naar andere werelden. ‘Lek’ is een aanrader.

Auteur: Don Winslow
Titel: Lek
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 464

Dank Uitgeverij HarperCollins voor een vooruitexemplaar.


Geen opmerkingen: