zaterdag 5 augustus 2017

Linda Jansma: Schaduwkinderen*****Linda Jansma: Schaduwkinderen*****

Jules Declerck is officier van justitie en werkt in Leeuwarden. Ze is Vlaamse, maar verhuisd naar Nederland. Ze werd door haar oom en tante opgevoed. Haar moeder heeft haar naar hen toegebracht nadat Jules’ broer Remi verdacht en veroordeeld werd voor de moord op haar vader. Jules kan haar niets meer herinneringen van deze fatale nacht. Ze werd buiten gevonden in haar nachtkleding en op blote voeten. Tot op heden tast ze nog altijd in het duister voor het hoe en waarom. En kan ze niet geloven dat haar lieve broer tot zoiets in staat zou zijn, en ook niet dat haar moeder met de Noorderzon vertrok. Haar verleden blijft haar achter volgen.

Harry is journalist en heeft een relatie gehad met Jules. Tot op heden snapt hij nog steeds niet waarom zij de relatie heeft verbroken. Hij houdt nog steeds van haar en zij van hem. Deze twee mensen hebben met elkaar gemeen dat ze voor gerechtigheid gaan, standvastig zijn en het naadje van de kous willen weten. Of zij elkaar wederom vinden is een vraag die alleen Linda Jansma kan beantwoorden.

Leeuwarden wordt opgeschrikt door een explosie, waarbij een aantal doden en gewonden vallen. Wat is er gebeurd en vooral wat is er aan de hand? De nachtmerrie die overal in de wereld plaats vindt, heeft haar weg naar Nederland gevonden, naar Friesland. Een team onder leiding van Declerck gaat op onderzoek uit, daarbij nauw gevolgd door de journalist.

Jansma lijkt wel voorspellend te zijn geweest toen zij ‘Schaduwkinderen’ schreef. Alles wat er in dit boek staat geschreven, kan werkelijkheid zijn. Dat is haar kracht, al haar boeken zijn realistisch en kunnen echt gebeurd zijn of gebeuren. In ‘Schaduwkinderen’, het eerste deel van de trilogie ‘Cirkel van het Kwaad’, worden onze ergste nachtmerries werkelijkheid. Al vanaf het eerste hoofdstuk ben je in dit boek verzonken, en vervaagt alles om je heen. Je bent in Leeuwarden, je bent op de crimescene en je ziet Jules, Harry (voor mij lijkt hij op Harry uit de tv serie Derrick), de politiemensen en de chaos, de beelden van de aanslagen die de afgelopen maanden werden uitgezonden en op je netvlies branden. Maar alles in het boek lijkt een film, een film die alle realiteit tart. Maar de gebeurtenissen zijn de waarheid. 

‘Schaduwkinderen’ is erg spannend, realistisch en Jansma heeft kennis van zaken. De verhaallijnen zijn divers, met verschillende invalshoeken. De schrijfstijl is vlot en vloeiend. 

Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar de volgende delen, ik heb inmiddels het vervolg en tweede deel van 'Cirkel van het Kwaad' gelezen, ‘Uitverkoren’. Deze recensie volgt nog, maar laat ik een tipje van de sluier optillen, ook dit tweede deel dendert na.

Auteur: Linda Jansma
Titel: Schaduwkinderen
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s: 350

Geen opmerkingen: