vrijdag 4 augustus 2017

Hans Veeken: Een kantoor op stand***1/2Hans Veeken: Een kantoor op stand***1/2

Dit schrijft uitgeverij Atlas Contact:

Vol goede moed en ambities gaat een nieuwe hoofdredacteur aan de slag bij het befaamde en gereputeerde Medisch Tijdschrift, gevestigd in een statige villa aan een voornaam plein. Het tijdschrift bestaat 150 jaar en is een van de oudste weekbladen van Nederland, een begrip in de medische wereld. Maar zoals het zo vaak gaat met dergelijke geïnstitutionaliseerde bolwerken: de tradities zijn krachtig, zó krachtig dat het de hoofdredacteur moeite kost om zijn collega’s te overtuigen van de noodzaak van aanpassing aan de veranderende tijd. Langzaam maar zeker lijkt hij in staat de barrières van ingeroeste gebruiken en onwil te slechten, tot hij stuit op tegenwerking die zo vindingrijk is dat er sprake lijkt te zijn van een samenzwering en hij in een neergaande spiraal terechtkomt die maar op één manier kan eindigen. In uiterst geestige dialogen en meesterlijke beschrijvingen schetst Veeken het reilen en zeilen op een kantoor waarin de mensen ogenschijnlijk samenwerken om iets tot stand te brengen, maar in feite uit zijn op elkaars ondergang.

‘Een kantoor op stand’ door Hans Veeken is een lijvig boek voor een roman, 320 pagina’s. Dit boek verschijnt op 21 augustus a.s. in de boekhandels. Veeken beschrijft op een leesbare en humoristische manier de sfeer op kantoor en het uiterlijk vertoon van de prachtige villa waar Het Medisch Tijdschrift wordt gemaakt. Je voelt de onderstromen, heel veel onderstromen. De personages die ten tonele verschijnen (zo voelt het boek lezen, als een drama op toneel waar je naar kijkt) zijn echte personen die herkenbaar zijn. Natuurlijk krijg je sympathie voor een collega, terwijl een andere persoon irritant is. Precies zoals de sfeer op het kantoor is, denk ik.

Alles wat er gebeurt en voorvalt, lijkt wel toneelspel, hier en daar wordt het grotesk en irritant. Oké, de digitale revolutie heeft bij dit tijdschrift nog niet plaats gevonden, maar toch, het blijft wel armoede hoor als marginale veranderingen niet in goede aarde vallen, terwijl ze zo’n verbetering zouden zijn. Hoofdpersoon Vegter blijft dapper proberen allerlei verbeteringen en veranderingen in te brengen en toe te voegen. En ja de ijzige wind en kou die daar op volgen trotseert hij.

Hoe een en ander uitkomt en of alles in anders zal gaan mag U zelf lezen. En zeker als U met collega’s werkt, kunnen situaties herkenbaar en hilarisch zijn. In elke werksituatie waar meer personen werken, zijn er mensen die veranderingen moeilijk vinden of vast houden aan hun principes en handelingen.

Jammer is wel dat er op een gegeven moment erg weinig gebeurt in ‘Een kantoor op stand’, mede omdat het verhaal dan toch wel verteld is. En dan is het doorlezen tot je het boek uit hebt gelezen. Maar alles met elkaar heb je dan wel genoten van een grappig en humoristisch boek met een ernstige ondertoon.

‘Een kantoor op stand’ door Hans Veeken verschijnt 21 augustus in de winkels.

Auteur: Hans Veeken
Titel: Een kantoor op stand
Genre: Literatuur en Romans
Uitgeverij: Atlas Contact
Aantal pagina’s: 320

Geen opmerkingen: