woensdag 28 maart 2018

Catherine Lacey: De antwoorden****


Catherine Lacey: De antwoorden****

“Ik probeer niet meer zo zeker te zijn.” Een aantal eerste zinnen maar met deze 9e openingszin start ‘De antwoorden’. Drie delen en mooi proza verder is ‘De antwoorden’ uit en blijf je als lezer achter met een onbehaaglijk gevoel.

Mary lijdt aan een nog niet gediagnosticeerde ziekte die haar sloopt, letterlijk en figuurlijk. Om alle rekeningen te kunnen betalen van haar behandeling reageert ze op een advertentie waarin men deelnemers zoekt voor een nieuw experiment, is liefde maakbaar? De Tom Cruise look alike Kurt krijgt een harem van vrouwen. Elke vrouw heeft een andere rol en Mary wordt de Emotionele vriendin (andere vrouwen zijn bijvoorbeeld de Moederlijke of de Banale vrouw). Maar dan gebeuren er onverwachte zaken die tegen het experiment indruisen, en Mary wordt naar huis gestuurd.

'De antwoorden' is een roman over liefde en onverwachte situaties, over kwetsbaarheid van mensen, over opvoeding, over ziekte en tegenslagen, over geld. Lacey’s stijl is niet de meest gemakkelijke schrijfstijl. Ze springt van personage naar personage en er zijn allerlei wendingen. Ze kruipt in de hoofden van haar personages en laat hen vertellen hoe ze over dingen denken. Pijnlijk duidelijk wordt weer dat voor geld alles te koop is, maar ook dat mensen uit geldgebrek vreemde sprongen maken. Je concentratie is vereist en zo nu en dan is een leespauze nodig, maar ongedurig geworden lees je verder.

Maar ‘De antwoorden’ boeit en is eigenlijk één liefdesroman van begin tot eind. En er zijn helden, maar die mag U als lezer zelf ontdekken.

Auteur: Catherine Lacey
Titel: De antwoorden
Genre: Roman
Uitgeverij: DasMag
Aantal pagina’s: 382

Met dank aan DasMag Uitgevers voor het exemplaar van ‘De antwoorden’.Geen opmerkingen: