zondag 29 juli 2018

David Hewson: De stenen engel****


David Hewson: De stenen engel****

‘De stenen engel’ begint met een briefje op de deur van de woonboot van rechercheur Pieter Vos.
“Je bent een sukkel, Vos.

Je ziet dingen over het hoofd.”

En dan begint het kat en muisspel, waarbij een ontvoerd meisje meer dood dan levend wordt gevonden met als bonus een lijk. En dat is niet het enige wat er gebeurt, het is zomer, Amsterdam is toerismestad nummer één en het broeit, want is er een seriemoordenaar actief en waarom lijken de voorvallen zo op gebeurtenissen uit het verleden?

‘De stenen engel’ is het vierde deel met rechercheur Pieter Vos in de hoofdrol. Voorafgaand aan ‘De stenen engel’ las ik de eerder verschenen boeken ‘Poppenhuis’, ‘Het verkeerde meisje’ en ‘Het derde zusje’. Dat is fijn als je een serie leest met dezelfde personages, je hebt niets gemist als je in het vierde deel begint. Hoewel ‘De stenen engel’ als stand alone kan worden gelezen, raad ik u allen wel aan om met het eerste deel te beginnen. Het is genieten met een grote G en zeker als je in Amsterdam woont of deze stad kent zijn de beschrijvingen van Hewson fantastisch.

In een serie zie je mensen groeien in hun rol en neem je afscheid van personages, In dit deel krijgt Vos te maken met een nieuwe commissaris, met wie hij meteen bonje krijgt. Vos is van de oude stempel en Chandra wil graag snelle resultaten met een andere aanpak. De oude bekende personages stralen warmte en rust uit en blijven een rots in de branding. Zo worden zowel de mannelijke als vrouwelijke personages goed uitgewerkt.

Vanaf het eerste hoofdstuk ben je in Amsterdam en blijf je in Amsterdam tot het einde. ‘De stenen engel’ is niet bloedspannend, maar wel bloedstollend met de beschrijvingen. Hewson heeft kennis van zaken en trekt een arsenaal aan mogelijkheden open waardoor je soms wel eens de draad kwijt raakt. Mede door breedsprakigheid van Hewson wordt de spanning er uit gehaald, maar eigenlijk is dat heel gewoon. Alles doet zo denken aan de serie van Baantjer over De Cock. En dat is wat Hewson zo sterk in is, hij laat de politiemensen hun werk doen en dat is vaak zwoegen. Snelle resultaten zijn lang niet altijd mogelijk, zeker als een zaak zo gecompliceerd is als deze.

Alles hangt met elkaar samen, hoe klein ook een detail, zodat je blijft doorlezen. Uiteindelijk komt alles samen.

Saillant detail, ik kan nooit meer het liedje “Slaap kindje, slaap” horen zonder aan dit boek te denken.
Lees De Amsterdam serie en kijk uit naar een vijfde deel en de tv serie die in de maak is…….

Auteur: David Hewson
Titel: De stenen engel
Genre: Thriller
Uitgeverij: MeulenhoffBoekerij
Aantal pagina’s: 394

Met dank aan Uitgeverij MeulenhoffBoekerij voor een exemplaar.


Geen opmerkingen: