zondag 16 november 2014

Luz Gabas: Palmen in de sneeuw****1/2Luz Gabas: Palmen in de sneeuw****1/2

Dit zegt Uitgeverij Wereldbibliotheek:
in 1953 verlaten twee broers de besneeuwde bergen van de Pyreneeën om hun fortuin te zoeken op een van de tropische eilanden van de Spaanse kolonie Equatoriaal-Guinea. Daar ontdekken ze op een plantage hoe zwaar het werk is dat moet worden verricht om de perfecte kwaliteit van de cacao te bereiken, maar vooral leren ze er de ware betekenis kennen van vriendschap, liefde, passie en haat. Als er ongeschreven wetten worden geschonden wanneer de liefde voor een inlandse vrouw opbloeit, zet dat de verstandhouding tussen de broers op scherp.

Jaren later, in 2003, krijgt een jonge vrouw, Clarence, een brief uit die tijd in handen waarin geschreven wordt over een onbekende inheemse vrouw die door haar vader op het eiland is achtergelaten, en zelfs van een haar onbekend kind. Heeft zij wellicht een halfbroer? Om de waarheid te achterhalen besluit Clarence hetzelfde avontuur aan te gaan als haar vader indertijd, en reist ze van het Spaanse stadje Huesca naar Equatoriaal-Guinea. Hier ontrafelt ze stukje bij beetje wat er gebeurd is, maar hoe dieper ze graaft, hoe confronterender de waarheid wordt. Is die waarheid wel het geheim dat ze wil blootleggen?

‘Palmen in de sneeuw’ is een ontroerende roman van een zoektocht die de waarheid op tafel brengt, over het verleden. Clarence ontmoet mensen die haar oom en vader hebben gekend en dat zijn bijzondere ontmoetingen. Maar op de achtergrond schuilt een geheim, welk?

Luz Gabas heeft een dikke pil geschreven, maar als je ‘Palmen in de sneeuw’ leest valt dat helemaal niet op, de roman is boeiend en leest gemakkelijk. Mensen zijn echte mensen en de beschrijvingen zijn goed uitgewerkt. Al met al leer je meer over een tijd in de geschiedenis die niet bekend is.

En dat is ook het mooie van deze roman, een gebeurtenis in de geschiedenis mengen met familierelaties, verschillende tijdsbeelden en geheimen. De combinatie is fantastisch, de uitvoering net een muziekstuk, zo zangerig zijn stukken tekst.

Ik heb genoten van het boek en met heel veel plezier gelezen mede omdat het lichtvoetig. Er zijn geen drempels en ook al is de familiegeschiedenis niet altijd fijn, ‘Palmen in de sneeuw is een bijzonder boek en aanrader voor iedereen, ook jonge mensen hoor zullen hiervan kunnen genieten.

Geen opmerkingen: