zondag 16 november 2014

Verslag interview met Jens Lapidus op 13 november 2014 nav release VIProomVerslag interview met Jens Lapidus op 13 november 2014 nav release VIProom

Vol verwachting klopte mijn hart, want deze avond zal ik Jens Lapidus ontmoeten bij Uitgeverij A.W. Bruna in Amsterdam in hun nieuwe pand aan de Johannes Vermeerstraat. Ik had net zijn nieuwste boek VIProom gelezen als vooruitexemplaar voor forum Hebban.nl en nu zal ik deze schrijver in het echt ontmoeten. Scandinavische auteurs staan bij mij met stip op één mede doordat ze zulke mooie omschrijvingen geven. 
De Stockholmtrilogie was een feestje om te lezen net als VIProom al moet ik wel erbij zeggen dat je je concentratie er bij moet houden, het is net als zijn vorige boeken niet een boek dat je snel snel tussendoor leest. Maar als je het boek uit hebt klap je het met een zucht dicht, Jens Lapidus did it again.

De uitgever leidde het gesprek en stelde hem een aantal vragen waarna het publiek hem vragen kon stellen.
Jens Lapidus is vader, advocaat en schrijver. Hij ambieert het liefst de vaderrol, maar zijn werk als strafrechtadvocaat is erg belangrijk. De rechtbank c.q. advocatuur is een wereld vol regels en afspraken, en afgebakende protocollen. Als schrijver kan hij dit totaal los laten. Hij is dan in wezen God, omdat hij zelf creëert en de macht en controle heeft. 

Op de vraag of hij een gevierd schrijver is in zijn eigen land antwoordt Lapidus dat je je niet beter moet voordoen dan dat je bent. Het is niet belangrijk en lijkt daarmee op de Nederlandse cultuur. Doe maar gewoon.

Gebruikt Lapidus mensen oftewel cases uit zijn praktijk?

Nee, dat zou niet moreel zijn, het is natuurlijk zo dat er geheimplicht bestaat. Cliënten vertellen hem veel en daar maakt hij wel gebruik van maar zodanig dat een personage niet te herkennen is. Al zeggen voormalig cliënten wel dat ze zin boek gelezen hebben en daar dingen in herkennen en daar zijn ze trots op. Want wat wij vaak vergeten is dat de mensen in de onderwereld het heel belangrijk vinden wat ze doen en daar trots op zijn, op de macht, het geld, de rijkdom maar ook de klussen. 

Het ontstaan van VIProom.

In De Stockholmtrilogie is de donkere kant van Stockholm belicht. Stockholm is een relatief veilige stad net als alle andere steden zoals Amsterdam, alleen de onderkant, de zwarte kant van de samenleving ziet men niet zo.  Het taalgebruik in deze drie thrillers was hard en niet voor mensen met een zwakke maag. Maar het is wel de werkelijkheid. Omdat hij geen vervolg wilde schijven op De Stockholmtrilogie ontstond VIProom, wel een nieuwe serie met de twee hoofdpersonen Teddy en Emelie. Voor het eerst komt er een vrouw in zijn boeken voor als hoofdpersoon.

Op de vraag of het moeilijk is te schrijven vanuit een vrouw vertelde Lapidus dat dat wel zo is, maar dat Emelie die als advocate werkt een beetje op hem lijkt, gedreven, alles willen doen voor de zaak en opklimmen op de carrière ladder. Bovendien zijn in Zweden de rechten gelijk van man en vrouw.

Zowel Teddy en Emelie zijn koorddansers, Teddy wil op het rechte pad blijven na 8 jaar in de gevangenis te hebben gezeten en Emelie wil koste wat koste alles eerlijk doen. En zij heeft niets met de vuile zaakjes in de onderwereld te maken en wil er ook niet mee te maken hebben. Vanzelfsprekend botst het tussen die twee als ze samen aan een opdracht werken.

Waarom Scandinavische schrijvers zo beroemd en het goed doen antwoordt Lapidus dat er altijd heel veel onderzoek wordt gedaan door de schrijvers en noemt daarbij Lars Kepler. De boeken zitten goed en minutieus in elkaar.  Ook zijn de schrijvers literair onderwezen door scholing, iedere schrijver of schrijver in spé volgt cursussen of opleidingen.
Jip en Janneke noemt Lapidus als hem wordt gevraagd naar Nederlandse schrijvers, van Annie MG Schmidt weet hij niet, maar het was wel komisch.
Hij leest heel weinig maar kijkt graag tv en dan vooral series als Breaking bad, CSI, The Bridge.

Lapidus is een aimabele schrijver, vriendelijk en ietwat verlegen, na afloop signeerde hij zijn nieuwste boek VIProom voor elke aanwezige en had voor iedereen een vriendelijk woord. De Uitgeverij A.W. Bruna had gezorgd voor een prettige ambiance, een lekker hapje en drankje en ontving ons met koffie en thee. Het was geweldig en hartverwarmend, mede door de schrijver Jens Lapidus waar men terecht erg trots op is.

Het was een geweldige avond.

1 opmerking:

coenraad zei

leuk verslag geschreven van weer een geweldig gezellige avond