maandag 1 oktober 2018

Kate Wiseman: Gangsterschool****


Kate Wiseman: Gangsterschool****

Twee kinderen worden naar het Rabauw College gestuurd, de opleidingsschool voor criminelen. Milly en Charlie ontmoeten elkaar op de eerste dag en worden vrienden. Eigenlijk willen ze helemaal geen slechte dingen doen, maar ja hun ouders he. Zij zijn supercriminelen en willen graag dat het kroost in hun voetsporen treden. De verplichte vakken zijn Dieverij, Fabuleren, Verraad, Besluipen, Hacken, Plannen en Onbeleefd- en Opstandigheid, en er zijn keuzevakken. Oja en ze zijn intern.

Milly is een meisje dat van wanten weet en voorzichtige, stille Charlie is een meester in het hacken, al ziet hij dat zelf niet zo. Samen vormen ze een perfect duo. Eén van de opdrachten om te voorkomen dat je van school wordt verwijderd is het stelen van een kostbaarheid. Tja, wat moet je doen als je eigenlijk aardig wilt zijn en goede dingen wilt doen. Maar dan ontdekken deze twee dat er iemand is die Rabauw wil overnemen. Millie en Charlie gaan op onderzoek uit.

‘Gangsterschool’ is een humoristisch boek. Er zijn leuke woordgrappen, zo ook de namen van de docenten en het schoolhoofd. Het taalgebruik is toegankelijk, en passend in deze tijd. Het verhaal is in het begin hier en daar verwarrend. De overstap naar de ontdekking van de toekomstige overname van de school vind ik persoonlijk wat te groot, daarbij de leeftijd van kinderen in de gaten houdend. Daar hadden best nog wat hoofdstukken tussen gemogen. Naar mijn gevoel zaten we nog steeds in de eerste weken van de toetreding. Meer uitleg over de dagelijkse dingen en het college had gemogen. De overgang naar het meesterbrein was minder groot geweest. Maar je vermaakt je prima hoor met ‘Gangsterschool’. En het mooie is dat dit pas het eerste deel is en daardoor weet je dat je in de toekomst nog fijne leesuren voor de boeg hebt.

‘Gangsterschool’ is een bijzonder boek, met leuke woordspelingen en zwartgallige humor. Het boek leest vlot en is spannend en ‘Gangsterschool’ vind ik al geschikt om aan kinderen vanaf een jaartje of 8 voor te lezen. Gevorderde lezertjes kunnen ‘Gangsterschool’ zelf lezen. Daarnaast is ‘Gangsterschool’ uitermate geschikt om allerlei leuke dingen te doen. Dit college bestaat niet net zoals de toverschool waar Harry Potter naar toe ging, maar prikkelt de fantasie. Tekeningen, schilderijen, kijkdozen, fantasie in de ruimste zin van het woord. De mogelijkheden zijn eindeloos. En dan twee kinderen die elkaar door dik en dun steunen. Hun vriendschap is ook eindeloos. En huppakee naar deel 2, de donkere maanden komen er weer aan, gordijnen dicht, kaarsjes aan en (voor)lezen maar.

Lees ‘Gangsterschool’, geniet en wacht op deel 2…..

Auteur: Kate Wiseman
Titel: Gangsterschool
Genre: Jeugdboek
Uitgeverij: Holland
Aantal pagina’s: 251

Dank Uitgeverij Holland voor een exemplaar.

Geen opmerkingen: