vrijdag 26 december 2014

Een ontmoeting met R.J.Ellory in 2013

Column: Een ontmoeting met R.J. Ellory

Categorie: Columns
Gepubliceerd op zondag 10 februari 2013 11:54
Geschreven door Charlotte Veltman 
 
Ellory-bandNa het winnen van een toegangsbewijs voor de Uitreiking van de Crimezone ThrillerAwards en een Meet & Greet met auteur R.J. Ellory ging ik donderdag naar De Schreierstoren in Amsterdam. Al snel na aankomst werd R.J. Ellory geïntroduceerd. Hij vertelde over zijn jeugd in weeshuizen en over zijn oma die er voor hem was in vakanties waar hij films keek en naar muziek luisterde. En hij was dol op lezen.

Omdat hij in Engeland opgroeide, las hij de Engelse klassiekers zoals Bronté. Op zijn veertiende las hij 'To Kill a Mockingbird' van Harper Lee en raakte hij verknocht aan de Amerikaanse klassiekers. In 1978 begon hij zelf met schrijven, maar hoe hij ook probeerde en zijn uiterste best deed geen enkele uitgever wilde zijn boeken uitgeven. Hij stopte een tijdje met schrijven, maar was niet gelukkig. Daarom ging hij weer verder met wat hij het liefste deed: schrijven. In 2002 werd 'Candlemoth' ('Stervensuur') uitgegeven. Het grote succes kwam met het verschijnen van het boek 'A Quiet Belief in Angels' ('Een stil geloof in engelen'). Zijn nieuwste boek is 'Bekraste zielen' dat op 6 februari 2013 verscheen. Zijn eerste boek 'Stervensuur' zal dit jaar opnieuw worden uitgegeven.

Er was nauwelijks tijd om vragen te stellen. Iedere deelnemer kreeg het nieuwste boek en Ellory ging signeren. In mijn exemplaar staat "A great pleasure to meet you, Best wishes" en handtekening. Ik ben dol op gesigneerde boeken. Dat geeft een boek een extra dimensie.
Vanuit de Schreierstoren gingen we naar Bitterzoet, waar de uitreiking van de CZ Thrillerawards 2012 zou plaatsvinden. Maar eerst konden we nog lekker swingen op de muziek van een band waarin R.J. Ellory meespeelde.

En toen kwam het grote moment... de uitreikingen van de Awards:
BESTE THRILLER BUITENLAND
'Het stille meisje' van Tess Gerritsen, uitgeverij The House of Books, 2011
BESTE THRILLER NEDERLANDSTALIG
'De vriend' van Charles den Tex, uitgeverij De Geus, 2012
BESTE THRILLER DEBUUT
'Waarheen je ook vlucht' van Elizabeth Haynes, uitgeverij Cargo, 2011
BESTE NEDERLANDSTALIGE MISDAADFILM 2002-2012
'Loft' van Antoinette Beumer, met o.a. Barry Atsma en Fedja van Huêt (2010)
BESTE NEDERLANDSTALIGE MISDAADSERIE 2002-2012
'Penoza' van Pieter Bart Korthuis en Diederik van Rooijen voor KRO, met o.a. Monic Hendrickx en Raymond Thiry (2010)

De auteur Judith Visser reikte aan Juultje van den Nieuwenhof het eerste exemplaar uit van 'Delete'. Zij is de winnares van de wedstrijd die Crimezone.nl in 2012 uitschreef, op zoek naar een nieuwe auteur van Young Adult boeken.
Met een goodiebag, waarin 'Een stil geloof in engelen' van R.J. Ellory en 'Delete' van Juultje van Nieuwenhof zat, eindigde een prachtige dag.

Geen opmerkingen: