maandag 1 december 2014

R.J. Ellory: Bekraste zielen****

R.J. Ellory - Bekraste zielen

Categorie: Thrillers
Gepubliceerd op zaterdag 23 februari 2013 07:34
Geschreven door Charlotte Veltman
004sterrenEllory-R.J.-Bekraste-zielenDe twee broers Clarence Luckman en Elliott Danziger worden halverwege de 20e eeuw geboren in Californiƫ. Als ze amper 5 en 6 jaar oud zijn, wordt hun moeder voor hun ogen vermoord. Ze worden ondergebracht in weeshuizen en Hesperia is het laatste tehuis waar ze naartoe worden gestuurd. Samen dromen ze over Eldorado in Texas, een droomland waar alles fijn is.
Elliott wil van jongs af aan Digger genoemd worden. Hij beschermt zijn broertje Clay. Het regime in Hesperia is hard. Maar dan verandert hun leventje totaal. Earl Sheridan is een ter dood veroordeelde moordenaar die ontsnapt en de twee broertjes meeneemt als gijzelaars.

Wat er dan volgt is een opeenvolging van gewelddadige acties. Earl vermoordt mensen om geld, zijn wapen of gewoon omdat ze hem in de weg staan. Digger raakt diep onder de indruk van Earl en zijn manier van denken en doen. Hij volgt hem in zijn voetsporen. Clay ontsnapt na een klungelig uitgevoerde bankoverval, waarbij Earl wordt neergeschoten. Hij gaat alleen op weg naar Texas. Maar ook Digger gaat op weg naar Texas. De FBI die betrokken is vanaf de eerste dag gaat nu achter de
broers aan.

'Bekraste zielen'speelt zich in amper negen dagen in 1964 af. Ellory beschrijft uitgebreid het buitensporige geweld, en de keiharde wereld waarin Clay en Digger zich bevinden. De werkelijkheid is rauw en misselijkmakend.

Ontroerend zijn de hoofdstukken die de prille relatie beschrijven tussen de bijna 17-jarige Clay en de 15-jarige Bailey. Haar vader wordt tijdens een stop vermoord door Earl. Clay ontfermt zich over haar en neemt haar mee op zijn reis naar Eldorado.

'Bekraste zielen' is geen gemakkelijk boek om te lezen. De auteur gebruikt veel woorden en psychologie om zijn verhaal te vertellen. Er komen veel mensen in voor en alles wordt zeer uitgebreid beschreven. Maar als het verhaal eenmaal op stoom is gekomen en er een aantal dagen voorbij is gegaan, leest het boek gemakkelijker en wil je maar een ding weten. Hoe loopt het af met Digger en Clay?

Het verhaal maakt indruk en als het boek uit is, blijft het nadenderen in je hoofd. Er komen veel personages in voor en vaak weet je al wat er gebeurt met een aantal mensen. Het loopt meestal niet goed met ze af. Ellory heeft met verve een psychologische roadmovie in boekvorm geschreven. Alles wordt zo minutieus beschreven dat je vaak het gevoel hebt dat je erbij staat en er naar kijkt. Dit boek roept om verfilming, een film die ik zeker zal gaan kijken.

Geen opmerkingen: