zaterdag 12 augustus 2017

Linda Jansma: Uitverkoren****1/2Linda Jansma: Uitverkoren****1/2

In het tweede deel van “Cirkel van het Kwaad”, ‘Uitverkoren’ krijgt Jules te maken met verschillende zaken, zowel voor haar werk als persoonlijk. Tot haar afgrijzen eindigde ‘Schaduwkinderen’ met een groot persoonlijk verlies en kreeg ze geen antwoorden op haar verleden. In ‘Uitverkoren’ krijgt ze haar verleden nog meer voor haar kiezen en wordt haar eenzaamheid groter. Ook Harry komt dingen over zijn verleden tegen die nog altijd moeilijk zijn. 

Er wordt iemand vermoord gevonden op het Centraal Station in Leeuwarden. Hij blijkt gechipt te zijn. En dan komen er achter elkaar verschillende zaken op het pad van Jules en Harry. Er blijkt een groep te mensen te wonen in een kazerne, die hermetisch is afgesloten voor de buitenwereld en dat is alle info die ik geef. Jules komt oog in oog te staan met een charismatische, lees enge man. Bizar is het dat er mensen zijn die alles voor een persoon doen, maar ja kijk maar door de tijd heen. Zelfs nu noemt men een leider Baba en dan lopen er al rillingen langs mijn ruggengraat, zoals ook voor deze man. Zowel Jules als Harry komen niet ongeschonden dit boek uit.

Het plot in ‘Uitverkoren’ is enerzijds verrassend, aan de andere kant niet. Maar dat komt omdat ik wel vaker thrillers lees en uitga van het onverwachte. Maar al met al een spannend, zinderend einde dat meteen vraagt om een derde deel...

Jansma heeft met ‘Schaduwkinderen’ en ‘Uitverkoren’ twee boeken geschreven met een vlotte en vloeiende schrijfstijl. Daarnaast is de spanning voelbaar vanaf het begin tot het eind met een aantal dingen die nog opgehelderd moeten worden of niet. “Cirkel van het Kwaad” laat zien dat er dingen gebeuren die elke realiteit tarten maar wel waarheidsgetrouw zijn en dat is het enge ervan.

Vanaf het begin was ik verdiept in ‘Uitverkoren’, en las door. Jansma heeft de vloeiende stijl ontdekt en deze in “Cirkel van het Kwaad” geïntensiveerd. Daarnaast kan ze heel goed spanning creëren.

‘Uitverkoren’ speelt zich af in Friesland, Nederland, en dat was en is genieten voor mij als Friezin. Jansma kan haar meten met internationale auteurs en de kracht is haar research en het gebruiken van realiteit in haar verhalen. Haar boeken zijn spannend, en realistisch. Haar personages zijn echte mensen.

Ik ben al fan van de boeken van Linda Jansma vanaf haar eerste boek en ik heb haar door de jaren heen zien groeien in haar schrijven, de trilogie “Cirkel van het Kwaad” is een kroon op haar werk, met nog een derde deel voor de boeg. Na het lezen van twee delen kan ik eigenlijk niet wachten op het derde deel.... , maar goed that is life… lezerslife……

Op Thrillzone.nl heb ik meegedaan met eigen exemplaar, leest en huiver....
 


Auteur: Linda Jansma
Titel: Uitverkoren
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s: 4221 opmerking:

Caroline Kuiper zei

Helemaal met je recensie eens Charlotte, ook ik heb genoten van dit boek en kreeg ook de rillingen van Schillinger. Nu wachten op deel drie, wat gaat dat ons brengen ;-)