donderdag 18 december 2014

Hanna Jameson: Wat je bent*****

Hanna Jameson - Wat je bent

Categorie: Thrillers
Gepubliceerd op maandag 24 december 2012 08:26
Geschreven door Charlotte Veltman
005sterrenJameson-Hanna-Wat-je-bentHet verhaal speelt zich af in de onderwereld van Londen. Nic Caruana noemt zichzelf een privédetective, en is niet te beroerd om allerlei karweitjes op te lossen. Hij wordt ingehuurd door Pat Dyer om zijn vermiste dochter Emma te vinden. Maar dan blijkt dat Emma gruwelijk vermoord is. Nic gaat op zoek naar haar moordenaar.


'Wat je bent' is het debuut van Jameson. En wat voor een debuut. Jameson schuwt geen gewelddadige scènes. Het boek is zeer gewelddadig, schokkend en rauw, soms zelfs misselijkmakend. De onderwereld wordt zeer goed weergegeven. Ze schrijft met kennis van zaken en heeft een groot inlevingsvermogen.

De personen zijn zeer goed beschreven. Het worden mensen van vlees en bloed en krijgen je sympathie ondanks hun foute acties. Alles wordt verteld vanuit Nic en dat leest zeer gemakkelijk. Tijdens zijn zoektocht naar de moordenaar van Emma lost hij ook nog een aantal andere zaken op waarvoor hij is ingehuurd.

Nic is ondanks zijn beroep emotioneel en onzeker. Hij helpt zijn zuster Harriet die verslaafd is. Hij geeft haar elke keer weer geld, hoewel hij weet dat ze daar drugs voor koopt. Hun dialogen zijn knap geschreven en laten zien hoe en waarom mensen op het verkeerde pad terecht komen. Ook de gesprekken die Nic met Marc - zijn huisgenoot - voert zijn erg realistisch en laten de kwetsbaarheid zien van deze personen.

Jameson maakt gebruik van quotes die ze door het boek heen zet. Deze quotes laten zien dat de auteur veel wijsheid in pacht heeft en mensen weet te doorgronden. Heel erg knap en zeer passend, maar ook verrassend in deze zwarte thriller.
Het boek is razend spannend. Tot het einde toe wordt de spanning goed vastgehouden. En het plot is zeer verrassend en totaal onverwacht.

'Wat je bent' heeft grote indruk op mij gemaakt. Het boek echoot nog steeds na in mijn hoofd en zit onder mijn huid. Je moet letterlijk zelf afkicken en het boek verwerken. Ik hoop dat er een vervolg komt. Ik zou heel graag weten hoe het verder gaat met Nic en de andere personages.

Geen opmerkingen: