donderdag 4 december 2014

Nanda Roep: Van familie moet je het hebben en kan je krijgen ook***Nanda Roep: Van familie moet je het hebben en kan je krijgen ook***


Familie, we hebben er wat mee, liefdevolle ouders, leuke broers en zussen of toch haat en nijd, ruzies en vechtende kinderen. Nanda Roep tekent in haar derde roman het levensverhaal op van Bianca die de veertig voorbij is. Bianca richt zich tot haar tienerdochter.


Alles komt voorbij, het leven van Bianca. Belangrijke beslissingen, huilpartijen, liefde, vriendschap, alles wat belangrijk is voor Bianca zet ze op een rijtje. Maar Nanda Roep doet dat niet in een chronologische volgorde. Elk hoofdstuk is een levensjaar, maar wel van de hak op de tak. Is Bianca in hoofdstuk één 40 something, in hoofdstuk drie is ze 15 jaar. En zo leer je Bianca kennen, van haar liefde voor Michael, de vader van haar dochter, de geboorte van haar dochter, n haar werk in Effe Lekker, tienerjaren en groei naar volwassenheid.


Gezinsverhoudingen worden niet geschuwd, evenmin de sessies met de therapeut die Bianca doet, en haar leven weer op de rails te krijgen, nadat Michael haar verlaten heeft. Moeizaam is haar relatie met haar ouders. En keer op keer stoot Bianca haar hoofd als het ware.

Roep geeft een humoristische kijk op een vrouwenleven, maar ook zware onderwerpen schuwt ze niet. Dat de vader van Bianca uit huis werd geplaatst omdat zijn eigen moeder over hem loog en haar man in elkaar sloeg.  Zo komen er pijnlijke ontmoetingen en herinneringen voorbij, letterlijk een lach en een traan. 

Geen opmerkingen: