maandag 20 oktober 2014

Anna Levander: Morten****

Anna Levander – Morten

Categorie: Thrillers
Gepubliceerd op zaterdag 06 september 2014 07:33
Geschreven door Charlotte Veltman
004sterrenLevander-Anna-MortenMarijn Flanders werkt als aankopend redacteur bij een uitgeverij. Als ze tijdens het opruimen van het archief een manuscript vindt, begint ze te lezen. 'De zesde republiek-1991 door -Eva Laurillard'.

Van jongs af aan ambieert Morten Mathijsen een carrière in de landelijke politiek. Nu is hij de tweede man bij de partij De Nieuwe Liberalen, naast fractievoorzitter Tilda Adema. Hij wil echter graag de nummer één zijn en dan komt Evelien op zijn pad. Ze is intelligent en bloedmooi, en daardoor de ideale mannetjesmaker. In haar handen groeit hij en hoopt hij zijn doel premier van Nederland te worden. Maar er gebeuren vreemde dingen en het verleden herleeft.


Morten gaat zijn droom achterna en dat doet hij nietsontziend, maar er blijft iets aan hem knagen. In zijn familie is het niet allemaal koek en ei. Zijn verleden is een prachtige rode draad in het boek. Evelien is een bloedmooie en intelligente vrouw die als headhunter goede sier maakt met Morten. En de vrouw van Morten en zijn kinderen worden prima beschreven.

In 'Morten', het eerste boek van de Morten Trilogie, zijn er twee verhaallijnen: van Marijn (de ik-vorm) en het verhaal over Morten. In het verhaal van Marijn staan passages uit het gevonden manuscript. Op een gegeven moment komen de verhaallijnen bij elkaar en wordt de spanning opgevoerd. Het einde is verrassend, maar geeft ook genoeg aanknopingspunten voor een vervolg.

'Morten' is een intrigerend boek vol intriges, onderlinge afgunst, haat en nijd. De politiek komt fantastisch tot leven. De namen en personen die in het verhaal voorkomen, lijken erg veel op personen die in de hedendaagse politiek een rol spelen. Maar dat kan ook niet anders doordat 'Morten' is geschreven door het schrijversduo Domenique van der Heyde (bekend van het NOS Journaal) en auteur Annet de Jong.

Geen opmerkingen: