woensdag 29 oktober 2014

`Bronja Hoffschlag: De dode kamer*****

Bronja Hoffschlag - De dode kamer

Categorie: Thrillers
Gepubliceerd op donderdag 30 januari 2014 07:51
Geschreven door Charlotte Veltman
005sterrenHoffschlag-Bronja-de-dode-kamerLennart Larsen en zijn jongere broer - de succesvolle architect Misha - zijn wezen. Hun ouders zijn bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Lennart gaat bij zijn oom wonen, en Mischa wordt ondergebracht in een pleeggezin. Na drie jaar krijgt Lennart een eigen woning en komt Misha bij hem wonen. Lennart heeft geen werk, zuipt en blowt, terwijl Misha studeert. Hij is enorm intelligent.

Tussen de broers verloopt het contact moeizaam en er gaan tijden voorbij dat ze weinig tot geen contact hebben. Dan ontdekt Lennart dat Misha ontslag heeft genomen en naar Amerika is vertrokken. Hij wist van niets en gaat op zoek naar hem. Er begint een speurtocht waar de uitkomst veel gruwelijker is dan je had verwacht. Tijdens zijn zoektocht naar Misha maakt Lennart kennis met Maren, een vriendin van Misha. Zij helpt hem bij zijn zoektocht naar Mischa.

'De dode kamer' is het debuut van Bronja Hoffschlag en het begin van een trilogie. Het is een dikke pil met een klein lettertype. Maar het is een prachtig, spannend en psychologisch verhaal met geheimen, raadsels, codes en verborgen agenda's. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, namelijk die van Lennart en van Misha.

De schrijfstijl van Hoffschlag is gemakkelijk en vloeiend. De auteur heeft een groot inlevingsvermogen. Je leest over de onmacht van Lennart en Misha, en je wordt als het ware in hun hoofd getrokken waar je alles leest en hoort over hun meningen en denkwijze. De tegenwoordige tijd en het verleden wisselen elkaar af, waarbij het duidelijk is dat waarneming vaak anders is. Ook de personen in de nabijheid van de broers zoals Maren, Ilse, Russell, Jamie, en Donald worden uitstekend beschreven en zijn echte personen.

'De dode kamer' leest als een trein. Eenmaal in het boek opgenomen ben je verloren voor alles en nog wat, en maak je alles mee alsof je erbij staat. Misha en Lennart gaan onder je huid zitten en je krijgt kippenvel van een aantal beschrijvingen en hoofdstukken. Het boek is een sneltrein die doordendert en eenmaal op het eindstation dendert de echo nog na. Ik was totaal onder de indruk en droomde 's nacht nog over dit boek. Deze psychologische thriller kan ik zeer zeker aanraden. Het vervolg laat nog even op zich wachten, maar ik kijk nu al uit naar de rest van deze trilogie.

Geen opmerkingen: