vrijdag 24 oktober 2014

Roel Janssen: Fout goud****

Roel Janssen - Fout goud

Categorie: Thrillers
Gepubliceerd op zondag 04 mei 2014 07:07
Geschreven door Charlotte Veltman
004sterrenJanssen-Roel-Fout-goudElmer van der Breggen erft van zijn grootmoeder een aantal gouden tientjes met de beeltenis van Wilhelmina met losse haren. Hij gaat op onderzoek uit. Met hulp van een financieel adviseur en een charmante Duitse professor ontdekt Elmer hoe Nederlands goud uit Amsterdam naar Duitsland werd gebracht en vandaar naar Zwitserland waar het verdween, nazigoud genoemd.

Op zoek naar antwoorden stuit Elmer op de verzwegen geschiedenis van zijn eigen familie, op nazi-volgelingen van de zwarte weduwe Florrie Rost van Tonningen en de verborgen macht van Zwitserse banken.
'Fout goud' is een thriller die gaat over het goud dat door de nazi's voor en in de Tweede Wereldoorlog roofden van gevangenen, van Joden en uit de bezette gebieden. Niet alle goudvoorraden van De Nederlandse Bank lagen in Nederland. De Nederlandse overheid had uit voorzorg een deel getransporteerd naar de Verenigde Staten.


Roel Janssen is een begenadigd verteller. Het boek is gemakkelijk leesbaar. De auteur weet fictie en non-fictie goed met elkaar te verweven. 'Fout goud' begint erg spannend met de nachtmerrie van de hoofdpersoon. Elmer is gewond geraakt in Afghanistan. Sporen van deze gebeurtenissen hebben diepe wonden bij hem achtergelaten. Zijn vriendin Lonneke omschrijft het als de oorlog in zijn hoofd. Hij kan plotsklaps erg doordraaien en gebruikt fors geweld. De personen zijn echte mensen en alles wat Janssen schrijft kan zo maar gebeuren.

De grootste goudroof uit de Nederlandse geschiedenis wordt in 'Fout goud' goed beschreven en uitgelegd. Janssen vertelt veel over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en maakt gebruik van personen die in deze tijd hebben geleefd en het hebben overleefd. Het is goed om te lezen hoe mensen omgingen met de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, ook al ben je het niet eens met hun keuze.

Halverwege het verhaal zakt de spanning in. Er worden dan heel veel feiten en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog beschreven en dan lijkt het net alsof je een geschiedenisboek leest. Je leest veel herhaling en dat is onnodig. Gelukkig komt de vaart er weer in en wil je 'Fout goud' snel uitlezen om uit te vinden het afloopt met Elmer en zijn vrienden.

'Fout goud' is een goed en leesbaar boek en zeer geschikt om te worden gebruikt op de middelbare scholen. Het is een geschiedenisles over een vergeten drama uit de Tweede Wereldoorlog.

Geen opmerkingen: