zaterdag 25 oktober 2014

Monique Koemans: De top****

Monique Koemans – De Top

Categorie: Thrillers
Gepubliceerd op donderdag 03 april 2014 14:47
Geschreven door Charlotte Veltman
 
****
 koemans-moniquw-de-topMyrthe is gelukkig getrouwd met Robert en moeder van een tweeling. Ze woont in Den Haag en denkt dat ze haar verleden voorgoed achter zich heeft gelaten. Ze heeft in het verleden voor de Mossad gewerkt, de Israëlische Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Maar je verleden laat je nooit los, en zeker Myrthe niet.
Er wordt een beroep op haar gedaan. Zestig wereldleiders zullen zich melden in Den Haag voor de Nuclear Security Summit, een topvergadering over de bestrijding van terrorisme met als grootste onderwerp het voorkomen van het in verkeerde handen terecht komen van nucleair materiaal. Myrthe wordt benaderd voor een opdracht die ze absoluut zal moeten uitvoeren.


Monique Koemans schrijft zeer leesbaar en erg vlot. 'De Top' is gemakkelijk leesbaar en in een mum van tijd zit je midden in het verhaal. Myrthe wordt voor moeilijke keuzes geplaatst. Het gevaar dreigt aan alle kanten, terwijl Myrthe juist haar leven als gewone burger wil uitvoeren. De personen zijn goed uitgewerkt. Het zijn gewone mensen met werk, voorkeuren, huishoudelijke beslommeringen. Ze moeten soms keuzes maken die zeer onprettig zijn met grote gevolgen. Een meerwaarde aan deze thriller is dat het verhaal zich afspeelt in Den Haag. De beschrijvingen van straten, plaatsen en gebouwen zijn erg herkenbaar.

'De Top' is echt een thriller die ervoor zorgt dat je alle zekerheden in twijfel gaat trekken. Wie kan je nog vertrouwen en wie doet zich anders voor dan dat hij of zij zegt te zijn? Koemans heeft een boek geschreven over dingen die allemaal kunnen gebeuren tijdens een topbespreking. Veiligheid is een gevoel dat niet met honderd procent is te waarborgen en dat blijkt wel uit deze spannende maar ook zeer beangstigende thriller.
Het boek laat je nadenken over de wereld waarin wij leven, ons land waar wij ons toch altijd veilig wanen en het "Gaat u maar slapen, de regering waakt over u altijd van toepassing was". Door deze thriller heeft mijn eigen gevoel van veiligheid absoluut een deuk gekregen. En het gevoel laat mij niet los dat er veel meer gebeurt zonder dat wij er vanaf weten.

Geen opmerkingen: