maandag 20 oktober 2014

Jannah Loontjes: Misschien wel niet***

Jannah Loontjens – Misschien wel niet

Categorie: Romans


Gepubliceerd op zondag 28 september 2014 07:17
Geschreven door Charlotte Veltman

003sterrenLoontjens-Jannah-Misschien-wel-nietMasha woont in Amsterdam. Ze heeft een leuke en lieve vriend en twee kinderen. Ze is een kind van deze tijd. Al facebookend en whatsappend gaat ze door het leven. Ze maakt haar leven veel ingewikkelder dan het zou moeten zijn.
We maken vier dagen van haar leven mee. Haar oma is overleden en samen met haar vader regelt ze de begrafenis.

De filosofische benadering van het leven van Masha is het sterkste punt in 'Misschien wel niet'. Masha denkt veel na over de dingen die gebeuren en filosofeert daarover. De gesprekken die ze met haar gevoelige oudste zoontje voert zijn leuk. Ze wil hem beschermen maar tegelijkertijd geen moederskindje van hem maken. Je leest in alles dat ze in een spagaat zit, in een sleur die ze probeert te doorbreken door een spannende facebookrelatie aan te gaan.
 'Misschien wel niet' is het eerste boek dat ik van Jannah Loontjens las. Ik was bij de release (het verslag staat op deze website). Het is bijzonder als er over de totstandkoming van een boek wordt gesproken door de redacteur en de auteur. Je krijgt hoge verwachtingen, maar helaas zijn die niet helemaal waargemaakt. Ik had een wat scherpere roman verwacht die de tijd van nu meer zou beschrijven. Maar de schrijfstijl en de filosofische benadering zorgen er wel voor dat ik meer boeken van Loontjens wil gaan lezen.

Verslag release:
 Het is een donkere koude en zeer natte vrijdag, nee geen vrijdag de 13e maar vrijdag 22 augustus 2014 en ik ben onderweg naar Amsterdam voor het bijwonen van de release van de roman 'Misschien wel niet' van Jannah Loontjens. De regen klettert naar beneden, het is noodweer. De release vindt plaats in de Atheneumboekhandel, een prachtige boekwinkel met heel veel trappetjes en verschillende hoeken en etages, luilekkerland. Het is druk als ik aankom, de ingang en de trap naar de etage waar de lessenaar staat staat vol mensen. Wie is Jannah Loontjens?
 
Jannah Loontjens is niet nieuw in het vak. In 2002 publiceerde ze haar dichtbundel 'Varianten van nu' en in 2006 volgde 'Het ongelooflijke krimpen'. Als romanschrijfster debuteerde Loontjens in 2007 met 'Veel Geluk' en in 2011 schreef ze 'Hoe laat eigenlijk', die werd genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs. In 2013 verscheen haar essayboek 'Mijn leven is mooier dan literatuur: Een kleine filosofie van het schrijverschap'. Ook verscheen in datzelfde jaar haar derde dichtbundel 'Dat ben jij toch'. En nu ligt daar haar roman 'Misschien wel niet'.

'Misschien wel niet' is een meeslepende roman over de belangrijkste thema's van deze tijd - een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om te durven te kiezen. Jannah Loontjens beschrijft vier dagen uit het leven van Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ik ben zeer benieuwd geworden naar Mascha.

Allereerst komt de redacteur aan het woord die Jannah begeleidde bij het schrijven van deze roman. Jannah vertelde hem dat ze een boek wilde schrijven over de generatie die in de zeventiger jaren is geboren en opgroeide in de jaren tachtig en negentig, de prinsen en prinsessen, die waren gekomen na de nixgeneratie en waarvoor geen hemel te hoog was. Hij vond het een goed idee en begeleiden was eigenlijk niet meer dan een nietszeggend antwoord geven tijdens hun gesprekken, zo van ja, ahum en knikken.

Jannah Loontjens geeft het eerste exemplaar van haar roman 'Misschien wel niet' aan Marja Pruis, lezeres en essayist van De Groene Amsterdammer. Loontjens bewondert haar werk en volgt haar. Daarna volgde nog een informele borrel en kon je je boek laten signeren.
 

Geen opmerkingen: